Sistemes de climatització


AVANTATGES I DESAVANTATGES DE CADASCUN DELS SISTEMES HABITUALS

És habitual que un client -o un conegut sabedor que ens dediquem a l’arquitectura- ens faça la següent pregunta: quin és el millor sistema de climatització? Ho pregunten davant la decisió de climatitzar-se sa casa i esperen que els donem una resposta senzilla i curta dels tipus, “tal sistema és el millor, fica-te’l i oblidat dels altres”.

De vegades tenim la tentació de respondre de la manera esperen de nosaltres, però recordem que som tècnics i hem de respondre amb rigor. La resposta no és tan simple i, de fet, ixa pregunta no té resposta. Ja que cada sistema de climatització té els seus pros i contres. El millor sistema de climatització és un diferent depenent dels condicionants i d’allò que es prioritze.

El que farem ací és repassar breument els sistemes més utilitzats per a vivenda i exposar les seues característiques i els casos on són aconsellables.

 

 

Sol radiant, el màxim confort però costós

Climatització Sol RadiantLa calefacció mitjançant sol radiant dóna als espais una sensació de confort que no té rival, per diversos motius. Manté escalfat el paviment, té una distribució decreixent de la temperatura segons augmentem en altura (tal com al cos humà li agrada i no a l’inrevés), no presenta variacions brusques de temperatura entre espais contigus i no forma molestes corrents de convecció d’aire.

En quan als desavantatges hem de dir que és car. Car de muntar i car de mantenir. Requerix una forta inversió inicial ja que la instal-lació és costosa en quan a material i en quan a mà d’obra i el consum energètic del sistema és alt en relació a altres sistemes de calefacció (no oblidem que el sol radiant abans d’escalfar l’ambient escalfa el paviment). És veritat que últimament s’ha abaratit tant la seua col-locació com el consum degut a avanços tècnics (sectoritzacions amb termostat, alts COPs, etc) però encara està per damunt dels altres sistemes. Si busquem amortitzar econòmicament el sistema no ho aconseguirem. En el sol radiant paguem la qualitat.

Com a aspectes a tenir en compte, no convé combinar el sol radiant amb paviment de fusta natural (que li faria d’aïllant tèrmic indesitjat) ni utilitzar-lo en espais d’us esporàdic (que tindrien un rendiment molt baix). Cal recordar que és un sistema d’escalfament lent encara que, una volta que com a usuari se li té agafada la mida pot resultar eficient només amb periòdes curts de funcionament. Per exemple, per a una vivenda ocupada durant tot el dia, pot ser suficient amb programar-lo per tal que s’encenga 4 trams de mitja ora (de 6 a 6:30, de 11 a 11:30, de 18 a 18:30 i de 21 a 21:30).

 

Radiadors, calor uniforme

La calefacció per radiadors (radiadors d’aigua, no els elèctrics) és gairebé tan confortable com el sol radiant sense tenir el seu cost de consum. També presenta una distribució decreixent de la temperatura segons augmentem en altura i poques variacions de temperatura entre espais contigus, però no escalfa el paviment.

Climatització Radiadors

A canvi, tot i que també es costosa d’instal-lar (a similar nivell que el sol radiant), té un consum molt menor ja que és més eficaç (escalfa directament l’aire). En aquest cas, cal tenir en compte la col-locació dels radiadors, que ocupen espai de paret -encara que es poden integrar parcialment en els tancaments- i quedaran vistos en les estàncies (és veritat que hi ha radiadors de disseny molt acurat però resulten cars).

 

Aire condicionat centralitzat, fred i calor

La climatització per aire té el gran avantatge que pot solucionar al mateix temps l’escalfament i el refredament dels espais i pot també controlar la humitat. Si el sistema és centralitzat (el que s’anomena “per conductes”), pot climatitzar tota una vivenda tant a l’estiu com a l’hivern. No obstant, és aconsellable “sectoritzar” la instal-lació per tal d’evitar consumir energía acondicionant espais no utilitzats.

El sistema té, per contra, la seua part negativa. Crea corrents de convecció d’aire que resulten molestes -degut a que el que acondiciona és el propi aire expulsat-, té un consum d’ús elevat en relació a altres sistemes (sempre perdrà efectivitat degut als conductes per més que s’aïllen) i, pel que fa a calefacció, acumula en excés l’aire calent en la part alta de les estàncies -la qual cosa pot donar sensació d’embotament al cap-.

A més, el sistema requerix una preinstal-lació de conductes -generalment amagada en falsos sostres- que ocupa un espai considerable. Açò no és ben bé un inconvenient però sí que és necessari tenir-ho en compte a l’hora de dissenyar i dimensionar la instal-lació (en edificis existents pot resultar complicat degut a les altures existents).

 

Esplits i estufes, solucions puntuals

Climatització Aire CondicionatLa climatització d’aire acondicionat per esplits o la calefacció mitjançant estufes (elèctriques o de gas) són solucions de molt baix cost d’instal-lació i poca o ninguna afecció al conjunt de l’edifici. Poden resultar efectives per tal de resoldre problemes localitzats o com a recolzament puntual d’altres sistemes generals però no aconseguixen una climatització global adequada d’una vivenda.

Un esplit en un lloc especialment exposat a l’assolejament o un radiador elèctric o estufa de gas en una zona de molt d’ús en determinades dates de l’hivern més cru són un recurs interessant. Ara bé, quan s’utilitzen com a sistema únic i es preté que donen solució a la climatització general de l’edifici resulten insuficients i d’un consum elevadíssim (ens referim ací als que funcionen amb electricitat.

Tot i això, hi ha determinades geografies i determinats edificis (segons la seua exposició, configuració, condicions d’ús i característiques constructives) que poden gairebé resoldre l’acondicionament dels seus espais amb aquest tipus de solucions.

 

 

Hem parlat ací dels sistemes però els sistemes podem funcionar amb diferents fonts d’energia. En el proper post tractarem les principals fonts d’energia al nostre abast, també amb els seus pros i contres i algun consell.